Is private lease een goed idee?

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe auto, denkt u allereerst aan een auto kopen. Er is echter een alternatief dat ook het overwegen waard zou kunnen zijn: leasen.

Een auto leasen heeft een aantal duidelijke voor- en nadelen in vergelijking met kopen, dus of het leasen van een auto een goed idee is, hangt af van uw eigen individuele omstandigheden, rijvoorkeuren en financiële situatie.

Hoe werkt het leasen van een auto?

De vraag of u een auto wilt leasen of kopen, lijkt een beetje op het huren of kopen van een huis. Huren of leasen is misschien makkelijker, maar vereist een aantal concessies die u anders niet zou doen.

Als u een auto koopt, kunt u deze gebruiken zoals u wilt. U moet ook betalen voor onderhoud of reparaties die niet onder de garantie vallen. Als een auto wordt gefinancierd, bent u er meteen eigenaar van zodra uw lening is afbetaald. En als u de auto niet langer wilt, kunt u hem verkopen of inruilen.

Als u een auto leaset, bezit u deze niet – u betaalt een vergoeding om er een bepaalde periode in te rijden, doorgaans twee tot vier jaar. U tekent een leaseovereenkomst met de verhuurder, meestal via een autodealer, en mogelijk moet u vooraf een vergoeding betalen. Deze vergoeding is echter doorgaans veel lager dan de aanbetaling die u zou betalen om een ​​auto te financieren of wat het zou kosten om een ​​auto te kopen.

Tijdens uw leaseperiode betaalt u maandelijks het overeengekomen bedrag en moet u zich houden aan bepaalde regels die in uw leaseovereenkomst zijn opgenomen. U kunt bijvoorbeeld worden beperkt in het aantal kilometers dat u jaarlijks met de auto kunt rijden, en een rekening ontvangen als u die limiet overschrijdt. In de leaseovereenkomst wordt ook gespecificeerd wat er onder de garantie valt en wie verantwoordelijk is voor onderhoud en service voor kosten die niet onder de garantie vallen. Bij sommige huurovereenkomsten is de huurder zelf verantwoordelijk voor deze kosten, bij andere betaalt de verhuurder ze. U moet er altijd voor zorgen dat u goed weet waar u wel en waar u niet financieel verantwoordelijk voor bent.

Wanneer uw leaseovereenkomst afloopt, brengt u de auto terug en moet u mogelijk extra kosten betalen aan de dealer of verhuurder. Mogelijk krijgt u de mogelijkheid om uw leaseauto te kopen of een ander voertuig te leasen. Als u de auto terugbrengt met schade die verder gaat dan wat als normale slijtage wordt beschouwd, bent u vaak financieel verantwoordelijk voor deze reparaties.

Wat zijn de voordelen van het leasen van een auto?

Het leasen van een auto heeft een aantal voordelen die sommige bestuurders zullen aanspreken:

  • Lagere maandelijkse betalingen: maandelijkse betalingen voor een autolease zijn meestal lager dan de maandelijkse betalingen voor autoleningen, dus leasen kan betekenen dat u elke maand minder geld uitgeeft om met dezelfde auto te rijden.
  • Kleinere aanbetaling: autolease overeenkomsten vereisen vaak een vooruitbetaling, maar deze zijn meestal minder dan wat u zou betalen voor een aanbetaling voor een lening. Als u weinig geld heeft, kan private lease u helpen sneller een auto te betalen.
  • De beleving van een nieuwe auto: als het belangrijk voor u is om in een nieuwe auto te rijden, kan een lease-overeenkomst dit goedkoper maken dan kopen. Aangezien leaseovereenkomsten meestal maar twee tot vier jaar duren, kunt u constant upgraden naar nieuwe auto’s met de nieuwste veiligheids- en technologiefuncties. U kunt verschillende auto’s vaker uitproberen, en aangezien de voertuigen nieuwer zijn en u ze maar een paar jaar hebt, is kans op mechanische problemen klein.
  • Minder gedoe: als u een auto bezit en deze niet langer wilt of nodig heeft, moet u deze verkopen of inruilen, wat best lastig kan zijn. Bij private lease geeft u het voertuig op de einddatum gewoon terug.
  • Enkele gedekte kosten: bij nieuwere leaseauto’s kan de garantie alle problemen dekken die u tegenkomt. En bij sommige leaseovereenkomsten betaalt de verhuurder voor onderhoud of autoproblemen die niet onder de garantie vallen. Dit is niet altijd het geval, maar als uw lease-overeenkomst deze kosten dekt, kunt u betalen voor autoproblemen vermijden (hoewel u waarschijnlijk wel moet betalen voor routineonderhoud, zoals olieverversing en nieuwe banden).

Wat zijn de nadelen van het leasen van een auto?

De bovenstaande voordelen kunnen ervoor zorgen dat u uw keuze voor privat lease al heeft gemaakt, maar er zijn enkele grote nadelen waarmee u rekening moet houden. Denk daarbij aan het volgende:

  • Gebrek aan eigendom: aangezien u geen eigenaar bent van het voertuig, heeft u er geen eigen vermogen in. Dit betekent dat u de auto, in tegenstelling tot bezit, niet kunt verkopen en wat geld kunt terugverdienen of voordeel kunt halen uit de inruilwaarde. En als u een auto financiert, betaalt u uiteindelijk de lening af en hoeft u geen maandelijkse autobetaling te doen. Bij leasing zit je vast aan een maandelijkse betaling zolang je het voertuig hebt, zelfs als het in waarde afneemt.
  • Gebruiksbeperking: Leaseovereenkomsten beperken vaak het aantal kilometers dat u kunt rijden, doorgaans maximaal 12.000 tot 15.000 mijl per jaar. Hoewel u wellicht in staat bent om hogere kilometerlimieten te bedingen, kunnen deze beperkingen moeilijk zijn of mensen die een langer woon-werkverkeer hebben, helemaal diskwalificeren.
  • Bijkomende kosten: het leasen van een auto brengt veel kosten met zich mee, van de vooruitbetaling tot de maandelijkse betaling en soms extra kosten wanneer de lease eindigt. U bent verantwoordelijk voor het betalen van gas, mogelijk enkele reparaties en autoverzekeringen, die meer kunnen kosten voor leaseauto’s. U bent doorgaans ook een aanzienlijke vergoeding verschuldigd als u de huurovereenkomst voortijdig beëindigt.
  • Voortdurend van auto wisselen: hoewel de mogelijkheid om regelmatig van auto te wisselen voor sommigen een voordeel kan zijn, kan het voor andere bestuurders als gedoe worden beschouwd om iedere paar jaar van auto te moeten wisselen.

Wanneer is het zinvoller om een ​​auto te kopen?

Het is uiteindelijk een persoonlijke beslissing om een ​​auto te kopen of te leasen. Als u veel waarde hecht aan het besturen van een nieuwe of luxe auto en regelmatig upgrade naar een nieuwe auto, kan leasen voor u zinvol zijn. Maar als u tevreden bent met één betrouwbare auto waar u op de lange termijn aan vasthoudt, is het kopen van een auto logischer.

Het is ook logischer om een ​​auto te kopen als u eigen vermogen in uw voertuig wilt opbouwen en het als een bezit wilt hebben. Leasing kan op korte termijn minder kosten, met een lagere aanbetaling en een kleinere maandelijkse betaling, maar u krijgt niet de voordelen van eigendom.

Als u uw auto bezit, kunt u deze later verkopen of inruilen om een ​​andere auto te kopen. Als je het goed speelt, kun je genoeg geld verdienen door een auto te verkopen die u niet nodig hebt om de volgende te financieren (of u kunt op zijn minst de omvang van een noodzakelijke lening verkleinen). Leasing geeft u geen eigen vermogen in de auto en kan op de lange termijn meer geld kosten.

Verbeter uw krediet voordat u gaat leasen

Als u geïnteresseerd bent in het leasen van een auto, maar niet zeker weet of u hiervoor in aanmerking komt, kan het slim zijn om eerst wat tijd te besteden aan het verbeteren van uw kredietwaardigheid. Dit kan betekenen dat u uitstaande schulden en creditcardsaldi moet verlagen, afbetalingen en achterstallige rekeningen moet afbetalen en al uw rekeningen op tijd moet blijven betalen. Bij sommige lease ondernemingen wordt uw contract opgenomen bij de BKR.