Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands auto?

De checklist met dingen waar u op moet letten bij het kopen van een gebruikte auto is niet helemaal de angstaanjagend lange lijst die het ooit was. Verbeterde betrouwbaarheid, betere fabricagemethoden en, natuurlijk, enorme verbeteringen in records voor afboekingen van verzekeringen en uitstaande financiering betekenen dat u gemakkelijker dan ooit een goed beeld krijgt van het verleden van een gebruikte auto.

Uiteraard zijn er nog steeds risico’s, en dat geldt of u nu koopt bij een onafhankelijke handelaar, particulier of bij een erkende dealer. Door onze checklist voor gebruikte auto’s te combineren met een beetje gezond verstand kunt u met vertrouwen kopen.

Voordat we ingaan op de details, zijn de twee belangrijkste regels om in uw achterhoofd te houden bij het kopen van een tweedehands auto: koop met je hoofd en niet met je hart, en ten tweede, bij twijfel niet doen.

Tenzij u op zoek bent naar een zeldzame klassieker, is er veel aanbod van tweedehands auto’s. Dat betekent dat u zich altijd in een kopersmarkt bevindt en goed kunt onderzoeken of de auto echt zo goed is al hij lijkt. Als u een beetje gezond verstand heeft en geïnteresseerd bent in de aanschaf van een tweedehands auto, is het tijd om tot de kern te gaan. De tips voor het kopen van gebruikte auto’s die in onze onderstaande gids worden uiteengezet, zullen helpen garanderen dat een onmisbare tweedehandsauto-deal een echt koopje is.

Overzicht checklist gebruikte auto

Hieronder vindt u meer informatie over elk van de belangrijkste gebieden:

 • Motor: controleer op lekken, oliepeil, staat van de koppakking en uitlaatrook.
  Versnellingsbak en koppeling. Voel en luister naar de soepelheid van het schakelen en test het bijtpunt van de koppeling.
 • Carrosserie: controleer de buitenkant en de onderkant – voor de laatste is een zaklamp handig.
 • Wielen en banden: profieldiepte, rubberconditie en het merk van elke band.
 • Interieur: controleer de kofferbak, het dashboard (op kilometerstand en waarschuwingslampjes) en de elektronica grondig.
 • Testrit: wacht hier niet mee, en wees niet te zuinig in de tijd. Rijd ermee totdat u alles heeft aangevinkt wat u maar wilt.
 • Documenten: servicegeschiedenis en APK.

Slechts enkele van de bovenstaande punten zijn alarmbellen voor uw aankoop. U kunt het probleem in uw voordeel gebruiken door geld van de auto af te dingen, of erop te staan ​​dat de verkoper het voor de verkoop repareert.

Als u privé koopt, bent u verantwoordelijk voor het opsporen van al deze potentiële problemen. Hoewel de verkoper niet veel informatie hoeft te verstrekken, is het aan u om de juiste vragen te stellen. Kopen bij een dealer geeft u bepaalde wettelijke rechten en de auto moet geschikt zijn voor het doel waarvoor deze is bedoeld.

Kopen bij het gebruikte goedgekeurde dealer is de veiligste en eenvoudigste aanpak. Het betekent dat de auto’s een volledige servicegeschiedenis hebben, een uitgebreide mechanische controle ondergaan en, afhankelijk van het schema, mogelijk zelfs worden geleverd met een extra garantie en pechdekking.

1 comment

 1. Marie de Jonge -

  Mij is ook altijd verteld dat het belangrijk is om naar de documenten van een tweedehands auto te vragen. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat de auto recentelijk APK gekeurd is. Daarnaast neem ik ook altijd iemand mee die met mij samen een testrit kan maken.

Comments are closed.