Moet u uw volgende auto kopen of leasen?

Wie wil er nu geen nieuwe auto? Als ze maar niet zo duur waren. Dat is waar leasing om de hoek komt kijken. Met leasing stapt u in een nieuwe auto met weinig kosten voor aanschaf en een lage maandelijkse betaling. Wat is daar niet leuk aan?

Voor sommige mensen is leasen een groot goed, anderen kiezen er juist niet voor. Als je je ooit hebt afgevraagd of je een auto moet kopen of leasen, dan is dit artikel iets voor jou. We bespreken de voor- en nadelen van leasen en vergelijken deze met kopen. Maar laten we beginnen met wat er zo geweldig is aan een nieuwe auto.

De allure van een nieuwe auto

Nieuwe auto’s hebben veel te bieden. Je erft niet de problemen van iemand anders of betaalt niet voor het mechanische mishandeling van een vorige eigenaar. Er is geen vuil of puin begraven in moeilijk bereikbare spleten en hoeken.

Er is ook de praktische kant. Er is een garantie voor het geval er iets misgaat en nieuwe auto’s bevatten meer veiligheidsuitrusting. Tractiecontrole en achteruitkijkcamera’s zijn standaard, en steeds meer auto’s worden geleverd met dodehoekwaarschuwings- en zelfs botsingswaarschuwingssystemen.

Als laatste is er technologie. Als je functies zoals BlueTooth-koppeling voor handsfree bellen en Android Auto of Apple CarPlay wilt, heb je een nieuwe of nieuwere auto nodig.

Iets anders om over na te denken is het onderhoud. Dit kan afhangen van de deal die u onderhandelt, maar veel dealers bieden twee of drie jaar gratis onderhoud aan een nieuw voertuig.

Ja, er zijn veel voordelen aan een nieuwe auto. Als ze maar niet zo duur waren! Voordat je opraakt en er een koopt. Doe wat huiswerk en lees onze tips over hoe u een nieuwe auto kunt kopen en hoe u oplichting door dealers kunt voorkomen om zo veel mogelijk geld te besparen.

Basisprincipes van nieuwe autoleasing

De beste manier om autoleasing te bekijken, is als een verlengde huurperiode. Hoewel je een contract hebt, staat er dat een leasemaatschappij eigenaar is van het voertuig. U bent vaak wel verantwoordelijk voor de jaarlijkse belastingen en verzekeringen. U moet ook een maandelijkse betaling doen aan de leasemaatschappij.

De grootte van die betaling wordt voornamelijk bepaald door hoeveel het voertuig zal afschrijven terwijl u het hebt. Je zou het kunnen zien als betalen voor wat je gebruikt. Dus als een auto na drie jaar 60% van zijn nieuwwaarde waard is, bedragen uw leasebetalingen de overige 40%.

Daarnaast moet u rente betalen over het geld dat de leasemaatschappij heeft gebruikt om de auto te kopen. Dat komt omdat je effectief van de leasemaatschappij hebt geleend om het te kopen. Als het leasecontract afloopt, geeft u de auto terug en heeft u niets meer.

Voordelen van een auto leasen

Leasen heeft drie grote voordelen:

 1. Geen geld neer
 2. Een lage maandelijkse betaling
 3. Probleemloze voertuigvervanging (aan het einde van de lease!)

Voor ondernemers zijn er ook enkele belastingkwesties waarmee rekening moet worden gehouden, maar daar gaan we hier niet op in.

Laten we elk van deze voordelen achtereenvolgens doornemen.

Geen aankoopbedrag

Het is zo simpel. Wanneer u de lease-papieren ondertekent, is alles wat u verschuldigd bent de betaling van de eerste maand plus de verschillende belastingen en vergoedingen die gepaard gaan met het kopen van een nieuwe auto. Maar wees gewaarschuwd!

U hebt waarschijnlijk advertenties gezien voor leasedeals die er heel aantrekkelijk uitzien – € 250 per maand en vergelijkbaar voor voertuigen met een prijs van € 50.000 of meer. Zorg ervoor dat u de kleine lettertjes leest. Ze brengen vrijwel zeker een grote aanbetaling met zich mee. Dat komt van de 40% van de auto waarvoor u betaalt. Het elimineert ook het no-money-down-voordeel van leasing.

Lage maandelijkse betaling

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, betaalt u bij het leasen slechts voor ongeveer 40% van het voertuig. Dat is iets anders dan kopen waarbij je de hele 100% betaalt. Je kunt een lening spreiden over een veel langere looptijd dan een lease, maar dan betaal je veel meer rente.

Probleemloze vervanging

Wanneer u de eigenaar van uw auto bent, betekent dit dat u deze inruilt of onderhands verkoopt om geld vrij te maken voor de volgende. Leasen voorkomt dat gedoe. Gewoon de oude auto inleveren en een nieuwe leasen. Dit is vooral gunstig voor mensen die graag regelmatig van auto wisselen.

De voordelen van het kopen van een nieuwe auto

Voordat leasing werd uitgevonden, kocht iedereen. Vroeger spaarden mensen jarenlang hun zuurverdiende geld en gingen dan met een stapel biljetten in hun zak of aktetas naar de dealer. Die benadering betekent natuurlijk dat je moet wachten tot je de auto van je dromen kunt betalen, wat mensen niet graag doen (zelfs als het geen rente hoeft te betalen). Tegenwoordig kopen de meeste mensen hun nieuwe auto met een combinatie van een vast bedrag betaling en het geld dat ze lenen.

Kopen heeft twee zeer grote voordelen ten opzichte van leasen:

 1. De auto is van jou om zo lang te houden als je wilt. Ja, je moet de lening afbetalen, maar dan is de auto van jou.
 2. Het is minder duur. Dat is misschien moeilijk te volgen, aangezien de maandelijkse aflossing van de lening vrijwel zeker meer is dan een leasebetaling, dus laten we het uitleggen. Als de lening is afbetaald, heeft de auto nog enige waarde. Bovendien betaalt u geen rentekosten. De auto kost alleen benzine en verzekering, en u kunt dat blijven doen totdat u een nieuwe auto wilt.

Overweeg de nadelen van leasing

Neem even de tijd om de donkere kant van leasing te overwegen, voordat u wordt verleid om te tekenen voor die lage, lage maandelijkse betaling. Zorg er in het bijzonder voor dat u het volgende op prijs stelt:

 • Het is duur
 • Er zijn kilometerlimieten
 • Er zijn regels over retourvoorwaarde
 • Wat gebeurt er als u de garantieperiode overschrijdt?
 • Wat als u een chauffeur met een zeer lage kilometerstand bent?
 • Vroeg uitstappen

Laten we elk van deze nadelen doornemen.

Duur

Als je kijkt naar de totale kosten, is leasen een dure manier om met een nieuwe auto te rijden. Dat komt grotendeels omdat nieuwe auto’s in de eerste drie jaar een grote afschrijving krijgen. Rij de auto langer dan 3 jaar en u zult zien dat de gemiddelde kosten per jaar flink dalen .

Kilometerlimieten

Hoe meer kilometers op de teller aan het einde van de leaseperiode, hoe lager de waarde van het voertuig. Daarom bevat elke leaseovereenkomst een kilometerlimiet. Die goedkope maandelijkse deals die u ziet geadverteerd, hebben meestal een limiet van 10.000 km per jaar. Ga daar overheen en u betaalt € 0,25 of meer voor elke extra gereden kilometer.

Leasekosten stijgen niet veel als u 12.000 km per jaar rijdt, maar als u verder rijdt, wordt leasen nog duurder. (De grondgedachte is dat er niet veel vraag is naar auto’s van drie jaar oud met een hoge kilometerstand.)

Retourvoorwaarde

Leasemaatschappijen verwachten niet dat uw auto er na drie jaar als nieuw uitziet, maar ze willen hem wel kunnen doorverkopen zonder veel revisie. Een paar maanden voor het einde van de huurovereenkomst sturen ze u informatie over welke slijtage ze acceptabel vinden en waarvoor ze eventueel iets in rekening brengen. Als u een auto of vrachtwagen wilt leasen die een zwaar leven zal leiden, betaalt u mogelijk voor een aantal aanzienlijke reparaties wanneer u deze weer inlevert.

Geen garantie meer

De meeste leaseovereenkomsten hebben een looptijd van drie jaar, net als de meeste garanties. Als er iets misgaat, dekt de fabrikant de reparaties en hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Overweeg echter een lease van vier jaar op een auto met 36 maanden garantie. Of wat dat betreft, de limiet van 36.000 km op de meeste garantiedekking overschrijden. Als er iets misgaat terwijl de auto buiten de garantie valt, bent u aan de beurt voor de reparatiekosten. Dat is zelfs het geval als u nog maar een paar dagen verwijderd bent van het inleveren van de auto. Aan de andere kant is er geen reden om een ​​verlengde garantie van vijf jaar te kopen als u een huurovereenkomst van 42 maanden ondertekent.

Chauffeur met lage kilometerstand

Stel dat u een leaseovereenkomst hebt getekend waarmee u 12.000 km per jaar kunt rijden en dan veranderen uw omstandigheden. (Misschien krijg je een nieuwe baan op fietsafstand van je huis, of u moet opeens thuiswerken wegens Corona.) Je krijgt geen krediet (of heel weinig) voor het inleveren van de auto met minder dan 36.000 km erop, ook al is het iets meer waard. Het resultaat is dat uw kosten per km omhoog gaan.

Vroeg uit een huurovereenkomst stappen

Dit kan natuurlijk, maar is erg duur. Afhankelijk van de leeftijd van de auto zou u bijna net zoveel kunnen betalen om hem vroeg in te leveren als u zou hebben gedaan om hem tot het einde van de leaseperiode te behouden. Er zijn diensten die voor u op zoek gaan naar iemand die het contract over wil nemen. Ze zijn echter normaal gesproken erg tijdrovend en werken zelden.

Denk er goed over na

Er is dus eigenlijk geen eenvoudig antwoord op de vraag: “Moet ik een auto kopen of leasen?” Het hangt af van uw prioriteiten en uw financiële situatie. (Kunt u een grote aanbetaling doen en hoe is uw kredietscore?) Onthoud ook dat een goede, recent model gebruikte auto u altijd minder kost dan een gloednieuwe.

Waar u ook voor kiest, lees voordat u het winkelcontract of huurcontract ondertekent, alles goed door . Zorg ervoor dat u alles begrijpt (ook de kleine lettertjes) en onderteken dan pas. U heeft misschien helemaal geen puf om hier werk van te maken, u wilt gewoon in uw nieuwe auto gaan rijden, maar dit is niet het moment om u te haasten. Net als toen u begon met het zoeken naar een auto, neem de tijd. U wilt niet tevreden wegrijden met uw aankoop om later spijt te krijgen van de aankoop wanneer u zich realiseert dat u iets hebt ondertekend dat u eigenlijk niet wilde.